Home » Bedrijfscateringmarkt verandert maar biedt kansen

Bedrijfscateringmarkt verandert maar biedt kansen

De markt krimpt, maar zoals iedere verandering opent deze ook weer andere deuren. Het Foodservice Instituut concludeerde afgelopen maart dat de bedrijfscatering het al langere tijd moeilijk heeft in de huidige markt. Het verschil tussen 2008 en 2016 is bijna schrikbarend; een verlies van €270 miljoen. In dit stuk vertellen wij u waar ruimte is gekomen in de markt en waar de nieuwe situatie om vraagt.

De afgelopen jaren is er in de werkomgeving van bedrijven veel verandert. Mensen worden vrijer gelaten om thuis te werken en werkgevers zijn niet meer bereid om subsidies te verstrekken rondom de lunch. Door onder andere deze omstandigheden verwacht het Foodservice instituut de komende tijd geen groei maar vooral stabiliteit.
De markt is krimpend, maar er blijven veel bedrijven die gebruik maken van een bedrijfscateraar. Albron topt de markt met naar schatting een jaaromzet van €244 miljoen, daarna komt Sodexo met €239 miljoen en als laatste volgt de Compass Groep met €214 miljoen. De drie grote spelers hebben hun omzet in 2015 zien dalen.

De deuren die zijn geopend
In tegenstelling tot de krimpende partijen zijn er ook groeiende partijen: Vermaat groep en Hutten. De nummer drie en vier verdienen weliswaar minder maar de omzet stijgt wel op dit moment. De belangrijkste spelers zijn kleinere cateraars, deze beïnvloeden de markt van onderaf en zorgen ervoor dat zij in dit segment groeien.
De onderzoeker Anique Grievink vertelt dat het hoge aantal nieuwe kleine spelers die hun intrede maken in de markt de hele werking hebben verandert. Ze gaan dwars tegen bestaande patronen in en zijn niet bang om hun visie te realiseren. Dit is ook een kritiek van overleving geworden; wie niet blijft innoveren en zich vasthoudt aan de status quo van bedrijfscatering zal niet meer groeien. De passie moet voelbaar zijn en één oog moet altijd gericht zijn op hoe gezond het voedsel is. Het businessmodel moet dus gezond en transparant zijn.

Drie groeirichtingen
#1: De bovenkant van de markt. Verschillende werkgevers hebben een sterke visie ontwikkeld ontremd Food en schromen niet om hierin te investeren. Dit zijn bedrijven die herkennen dat voedsel belangrijk is voor het welzijn en presteren van de medewerkers.
#2: Kleinere bedrijven en bedrijfsverzamelgebouwen. Dit soort bedrijven laten hun lunch vaak verzorgen door een lokaal tussenpersoon die de lunch dan dagelijks komt bezorgen. Beide flexibel en op aanvraag.
#3: Middelgrote en grote bedrijven. Die willen stoppen met de subsidiering van de lunch. Het enige wat deze bedrijven hun werknemers voortaan bieden is een ruimte om te pauzeren en eventueel tegen betaling wat eten of drinken kunnen krijgen. Deze bedrijven zullen ook steeds vaker al hun facilitaire diensten uitbesteden aan een facilitair dienstverlener. Als gevolg van de dalende subsidie zijn bedrijven steeds vaker op zoek naar onbemande locaties.

0205

Een paar feiten op een rij
• 65% Neemt een broodtrommel mee naar het werk
• De Nederlanders geven na de Tsjechen het minste uit aan hun bedrijfslunch. Gemiddeld is dit maar €2,63 per maaltijd.
• 76% Van de cateringmedewerkers is vrouw en maar 24% is man.
• De gemiddelde cateringmedewerker is 47 jaar.
• Het gemiddelde salaris van een medewerker ligt rond de €9,40 per uur. Dit is lager dan dat van schoonmaakmedewerkers of beveiligers.

Vooral bij groeirichting #2 kunnen wij inspringen om ervoor te zorgen dat de kosten laag blijven maar de kwaliteit van het voedsel omhoog kan. Door de bedrijfscatering in eigen beheer te organiseren bespaar je een hoop kosten die worden gerekend als je kijkt naar contractcatering. Hierdoor kan je meer investeren in de kwaliteit van het eten en tegelijkertijd professioneel getraind personeel hebben. Interesse? Mail naar info@people4all.nl of bel 030 760 0612, wij kijken graag samen naar de mogelijkheden van uw organisatie.

Bron: FMM Marktanalyse Inkoop Catering: http://fsin.nl/nieuws/415/bedrijfscatering-waar-liggen-de-toekomstige-kansen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*