Home » Tekort aan koks groeit, eerste oplossing biedt zich aan

Tekort aan koks groeit, eerste oplossing biedt zich aan

De NOS geeft in een interview met de eigenaar van restaurant Quarz in Muiderberg duidelijk aan hoe groot het tekort aan koks is. Omdat hij geen passend personeel kon vinden, liep hij eerst een maand vertraging met de opening waardoor hij nu noodgedwongen twee havo-scholieren in de keuken heeft staan. Zelf springt hij al zoveel in als mogelijk is, en maakt hij dagen van 20 uur. In de horeca is dit uiteraard ook nog eens 7 dagen per week.

Tekort aan koks blijft toenemen

Een paar weken terug schreven wij hier over hoe ons onderdeel The Food Professor in samenwerking met W&G bezig was met de afrondende fase om dit kokstekort succesvol op te vangen. De oplossing die wij wilden gaan bieden moest gerechten van een hoge kwaliteit bieden, maar ook direct inspelen op de huidige marktbehoeften. Deze bestaan uit; gedeeltelijk een vervanging van koks, gezond en eerlijk verkregen eten en geen voedselverspilling.

Trots op onze oplossing

Wij kunnen nu met gepaste trots zeggen dat wij met ons nieuwe concept op verschillende behoeften van de markt een passend antwoord hebben ontwikkeld. Over twee weken gaat de eerste zorgorganisatie starten met Fiveminutesmeals4all. Het betreft Avoord, een moderne zorginstelling voor ouderen die hen alles kan bieden wat ze nodig hebben. Na de testfase is het concept een groot succes gebleken, en nu mag het zijn echte kwaliteit gaan bewijzen. Dit concept speelt voornamelijk in op de wens om een vangnet te creëren voor het tekort aan koks en gaat tegelijkertijd de voedselverspilling tegen. Deze maatregelen zorgen ervoor dat je organisatie ook veel geld kan besparen door het schaalverschil tussen een horeca of cateringmedewerker of kok.Het concept werkt als volgt; door het eerste deel van het bereidingsproces uit de keuken te halen en door een ambachtelijke producent te laten uitvoeren wordt de moeilijkheidsgraad van het bakken van bijvoorbeeld een lekkere biefstuk nul. Door dit proces kan iedereen dit maken, dus ook je catering of horecamedewerkers. Het enige wat je medewerker hoeft te doen is het gerecht op een speciaal ontwikkelde plaat leggen, dit in de oven te zetten, en er vervolgens na vijf minuten weer uit te halen. Bij de ambachtelijke producent worden alle producten direct na de voorbereiding vacuüm per stuk verpakt wat ervoor zorgt dat de producten een stuk langer houdbaar zijn. Dit zorgt ervoor dat de waste aanzienlijk lager zal zijn in een tegenvallend weekend.Door deze verpakking hoef je dit eten niet allemaal weg te gooien maar kan je het de week erna gewoon nog gebruiken. Met dit concept kunnen alle (zorg)instellingen/ horeca naar een à la carte service met een hoge gastvrijheid en geen waste.

Bron: http://nos.nl/artikel/2104455-tekort-aan-goede-koks-in-nederland.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*