Home » Brexit zet druk op horeca en detailhandel

Brexit zet druk op horeca en detailhandel

Afgelopen week kwam het nieuws dat de bevolking van het Verenigd Koninkrijk heeft ingestemd met het verlaten van de EU. Oftewel de veelbesproken Brexit. Dit is natuurlijk niet zonder gevolgen voor de economie. Wij zoomen in dit artikel met name in op de gevolgen op de detailhandel en de horeca. Wat kan dit betekenen voor ons vakgebied? De ING bracht een uitgebreid rapport uit met de economische gevolgen die teweeg worden gebracht. Voornamelijk het wegvallen van de vrije handel van goederen kunnen de prijzen flink omhoog brengen.

Brexit: Wat zijn de consequenties voor het VK?

Brexit referendumIn het artikel van de ING wordt het volgende vertelt: “De Europese Unie is van groot belang voor de Britse economie. Nagenoeg de helft van de Britse export gaat naar andere EU-landen, wat 9% bijdraagt aan het Britse BBP en waar 2,3 miljoen banen mee gemoeid zijn.

Als het Verenigd Koningrijk uit de EU stapt, moet het met de EU binnen twee jaar een handelsakkoord uitonderhandelen om te voorkomen tegen EU-importtarieven aan te lopen. De EU-importtarieven zijn tegenwoordig laag, maar andere handelsbelemmeringen, zoals veiligheids- en gezondheidsvoorschriften, zijn wel degelijk een belangrijke hindernis. Onderzoek laat zien dat de gelijkschakeling of afbouw van deze belemmeringen tussen EU-landen onderling 40% sneller gaat dan tussen EU-landen en landen van buiten de EU. Voor het VK kan dit de komende tien jaar zo’n 1 à 3% van het BBP kosten. Dit is afhankelijk van de aansluiting van het VK op de veranderingen in EU-regelgeving en in mindere mate van de te betalen importheffingen bij export naar de EU.”

Wat betekent het voor Nederland?

Brexit referendum nederlandNederland is een van de landen die de meeste zaken doen met de Britten. Na onze westerburen is het VK de belangrijkste handelspartner. De vraag naar export vanuit de VK zorgt voor 1,5% aan werkgelegenheid. Volgens hoofdeconoom Marieke Blom kan je de volgende conclusies trekken over de gevolgen van de Brexit: “De Britten zijn verantwoordelijk voor 300.000 banen (3,3% van de werkgelegenheid) in Nederland. Alleen voor Ierland en Malta is het VK van nog groter belang.”

Verder vertelt de ING wel dat er ook goede vervangende opties zijn: “Uiteraard valt de handel met het VK niet stil bij een Brexit, maar er zal wel zand in de motor komen. Het afwenden van wederzijdse importheffingen is realistisch, bijvoorbeeld door een Brits lidmaatschap van de Economic Free Trade Area (EFTA). Maar de ervaringen tussen de EU en Oeso-landen leert dus dat andere handelsbelemmeringen minder snel worden afgebouwd dan tussen EU-lidstaten onderling. Aan de importzijde betekent het ontstaan van handelsbelemmeringen voor Britse ondernemingen daarnaast dat Nederlandse consumenten en producenten hogere prijzen voor goederen moeten betalen en/ of een minder breed palet aan goederen krijgen om uit te kiezen.”

Dit betekent voor onze branche dat verschillende producten een stuk duurder kunnen worden omdat er geen vrij verkeer van goederen meer is. In de horeca– en cateringgelegenheden gaan we dan dus vooral merken aan de prijs van Britse producten. Omdat wij onderling veel handel hebben zijn de aankomende twee jaar erg belangrijk om te blijven volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*