Home » De wetenschap voegt 6e smaakcategorie toe

De wetenschap voegt 6e smaakcategorie toe

Pasta, aardappelen en brood, de meeste mensen zijn er gek op. In het ene na het andere dieet is te lezen dat deze koolhydraatrijke voeding uit den boze is, maar we kunnen er toch niet afblijven. Wetenschappers van de Oregon State University hebben hier mogelijk een verklaring voor gevonden: Ze hebben een nieuwe smaakcategorie ontdekt.

smaakcategorieTot nu toe waren de basissmaken zoet, zout, zuur, bitter en umami (hartig in het Japans). De wetenschappers willen daar een 6e smaak aan toevoegen, genaamd starchy (zetmeelrijk). Er werd altijd gezegd dat mensen geen koolhydraten zoals zetmeel kunnen proeven, maar onderzoeker Juyun Lim is het daar niet mee eens. Zetmeel is een koolhydraat dat bestaat uit lange ketens suikermoleculen. Wanneer je hierop kauwt, worden de ketens door speeksel afgebroken tot enkelvoudige suikers en kortere ketens, schrijft Libelle. De experimenten van Juyun Lim bewijzen dat we zetmeel kunnen proeven als smaak. Toen de proefpersonen vloeibare vormen van bijvoorbeeld pasta, brood en aardappelen in hun mond kregen konden zij dit identificeren door de bloemige smaak.

Schep jij vanavond lekker aardappels of pasta op? Of ga je voor het risotto recept van Jorn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*