Home » Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wat verdien ik

Als freelancer werk je op basis van een uurtarief. De hoogte van het uurtarief wordt bepaald door de opdrachtgever. Dit kan dus per klus verschillen.
Het uurtarief ligt tussen € 13,00 en € 28,50 per klus verdien je gemiddeld € 140,- euro

Worden reiskosten vergoed

Standaard zitten de reiskosten in het tarief. Sommige opdrachtgever betalen wel reiskosten, dit staat altijd in de opdracht vermeld.

Dien ik zelf te factureren

Nee, wij sturen namens jou bedrijf een factuur aan de opdrachtgever.

Waarom is ‘direct uitbetalen’ niet mogelijk

Wij betalen wekelijks uit, elke vrijdag.

Wat is de minimumleeftijd om via Nowboarding4all te werken

Om bij Nowboarding4all te werken als een freelancer moet je minimaal 18 jaar zijn.

Hoe vraag ik een BTW nummer aan

Via de belastingdienst: Dit is geheel kosteloos. Bij de Belastingdienst vraag je een BTW nummer aan, dit doe je aan de hand van het formulier Opgaaf startende onderneming. Het proces duurt ongeveer twee weken. Nadat je het formulier hebt ingevuld, beoordeelt de Belastingdienst jouw aanvraag en activeert jouw BTW nummer. Wacht je al langer dan twee weken? Neem dan contact op met de Belastingdienst via T: 0800-0543 (dit nummer is gratis).

 1. Via de KvK (Kamer van Koophandel): Dit kost eenmalig € 50,-. Bij de KvK schrijf je je in als eenmanszaak en officiële onderneming. Je plant een afspraak bij de KvK in en vult van tevoren het inschrijfformulier in. Tijdens de afspraak bespreek je je plannen en het formulier dat je hebt ingevuld. De KvK kent je na afloop een BTW nummer toe. Deze moet dan nog geactiveerd worden via de Belastingdienst. Dit proces duurt 4 tot 8 dagen.

Wat is nou precies het verschil tussen een KvK inschrijving en een BTW nummer.

Wanneer je je inschrijft als freelancer bij de KVK, dan krijg je naast je btw-nummer, ook een KVK nummer. Je staat dan ook ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Het handelsregister is een door de overheid gehouden register, waarin rechtspersonen en ondernemingen staan vermeld met hun gegevens. Aangezien freelancer niet gezien wordt als een rechtsvorm, behoor je jezelf als eenmanszaak in te schrijven.

Ben ik verzekerd als freelancer

Nee, Je bent niet automatisch verzekerd. Zodra je bijvoorbeeld langdurig ziek bent of een ongeluk op werk krijgt ben je niet verzekerd. Daarentegen heb je wel een eigen ziektekostenverzekering (dat is verplicht in NL), maar je ontvangt dan geen loon. Verder ben je ook niet verzekerd indien je schade toebrengt aan bijvoorbeeld andere, gebouwen of middelen. Zou je wel verzekerd zijn hiervoor, dan kun je denken aan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Dit is een aanvulling op je nu al verplichte WA-verzekering. Het verschilt per opdrachtgever of zij eventuele schade bekostigen of ze jou aansprakelijk kunnen stellen. Daarom raden we je aan hiervoor een verzekering af te sluiten.

Kan ik loonheffingskorting aanvragen

Nee, zodra je een freelancer wordt kan dat niet. Je bent als het waren je ‘’eigen’’ baas, je bent dus niet in loondienst. Je kan daardoor geen loonheffingskorting aanvragen, als je freelancer bent.

Met wat voor belastingen krijg ik te maken als freelancer

Je hebt als freelancer te maken met 2 belastingen. Dat is de omzetbelasting en inkomstenbelasting. Iedereen die een BTW nummer heeft een plicht om btw af te dragen. 4x per jaar doe je aangifte, na ieder kwartaal dus. Dit doe je online bij de belastingdienst. Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor belastingvermindering, wat betekent dat je over het gehele jaar geen BTW hoeft af te dragen.

LET OP! Los van of je BTW niet hoeft af te dragen, dien je wel ieder kwartaal je BTW aangifte te doen. Het kan trouwens voorkomen dat als je voor het eerst je aangifte doet, dat dat online nog niet lukt. Dan moet je het even via de post doen.

Ieder natuurlijk persoon in Nederland dient aangifte te doen en is hiervoor zelf verantwoordelijk. Dit dien je ieder jaar, voor 1 mei uiterlijk, te doen over het vorige boekjaar. Dus voor mei 2019 moet je je cijfers van 2018 aangeven. Je bent als Freelancer zelf verantwoordelijk voor het doen van aangifte van inkomstenbelasting.

Hoe kan ik mindering krijgen op af te dragen belastingen

Wanneer je jaarlijkse btw afgifte, (ook wel bekend als omzetbelasting), lager is dan € 1.883,- kom je in aanmerking voor de kleineondernemersregeling. Als je onder de € 1.345,- aan btw blijft per jaar, dan kan het een mogelijkheid zijn dat je helemaal geen btw hoeft af te dragen. Wanneer je je aangifte per kwartaal gaat doen, vul je in wat je exclusief btw hebt verdiend, plus wat je ex btw hebt uitgegeven aan je bedrijf. Daarna reken je het btw bedrag over beide bedragen uit, dit is 21%, vervolgens trek je de uitgegeven btw af van de ontvangen btw. Het resterende bedrag moet je overdragen aan de belastingdienst. Nu komt het leuke: Wanneer het resterende bedrag over een heel jaar dus lager is dan € 1.345,- hoef je dit bedrag dus niet af te dragen. Wanneer het bedrag tussen de € 1.345,- en € 1.883,- ligt kom je via de kleineondernemersregeling in bereik voor vermindering op de te betalen btw. Wij verwijzen je graag naar de website van de Belastingdienst voor meer informatie hierover.

Toepassen kleineondernemersregeling:

Er zijn 2 manieren waar je de kleineondernemersregeling mee kunt toepassen
Bij de kwartaalaangifte kun je op de laatste pagina het verschuldigde bedrag invullen in het vakje ‘vermindering volgens Kleineondernemersregeling’. Zodoende komt je aangifte uit op nul en hoef je niet meteen btw af te dragen. LET OP! Blijkt aan het einde van het jaar dat je toch over die € 1.345,- heen gaat, dan zal je de BTW alsnog moeten afdragen.

 1. Wat wij aan onze freelancers aanraden is dat je het verschuldigde btw per kwartaal op een aparte rekening zet. Blijkt aan het einde van het jaar dat je in aanmerking komt voor deze kleineondernemersregeling, dan kun je de belastingdienst in 1x vragen om jouw verschuldigde btw uit te betalen. Kom je boven die € 1.345,- dan heb je het bedrag al apart gezet, dus dan hoef je je geen zorgen te maken over het betalen.

Hoe doe ik een BTW aangifte en waar moet ik dan op letten

Doe je voor het eerst je BTW aangifte, dan krijg je vanuit de belastingdienst de 1e aangifte via de post toegestuurd. In sommige gevallen gaat dit al digitaal en ontvang je via de post 4 brieven (een brief met inloggegevens, een brief met je wachtwoord, een brief met toelichting of je belastingplichtig bent en een brief met aangiftetijdvakken). Deze informatie heb je nodig voor de zakelijk/ondernemers omgeving van de belastingdienst. Via jouw persoonlijke pagina doe je de btw-aangifte.

BELANGRIJK om te weten
Jouw facturatie/administratie is heel belangrijk bij het doen van de aangifte, want aan de hand van je facturen vul jij je btw-aangifte in;

Aangifte btw doen

Introductie: Heb je iets verdiend tijdens het desbetreffende kwartaal?
Ja, ga dan verder naar ‘prestaties binnenland’
b. Nee, geef dit aan en ga door naar ondertekenen en verzenden.
Bij contactpersoon dien je je eigen gegevens in te vullen

Rubriek 1 ‘Prestaties binnenland
Bij ‘bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend’ vul je jouw totale omzet/verdiensten in.
b. Bij ‘omzetbelasting’ vul je het totale btw-bedrag in over de ingevulde omzet.

‘Voorbelasting en kleineondernemersregeling’: Bij de voorbelasting kun jij de btw van de zakelijke kosten aftrekken. Bijvoorbeeld jouw bonnetjes van tankkosten, de afgelegde kilometers a € 0,19 cent. Dit betreffen geen privé-aankopen of uitgiften voor eten/drinken in de horeca. Bij de kleineondernemersregeling kun jij een vermindering invullen op de btw-aangifte.

Heb je alles juist ingevuld? Onderteken dan de aangifte en verzend deze.

Je kunt in je eigen zakelijk overzicht te allen tijde de aangifte terugvinden. In het document kun je het bedrag vinden dat je moet afdragen. Doe dit voor de aangegeven datum.

Herinneringen BTW aangifte

Het is van belang dat jij je btw-aangifte op tijd indient. Je kunt er voor kiezen om de btw-aangifte per maand, kwartaal of jaar in te dienen.

Per kwartaal zijn de volgende momenten vastgesteld:

De Belastingdienst biedt diverse mogelijkheden om je te herinneren aan de aangiftedatum:

Ben je te laat of ben je vergeten je aangifte te doen dan heb je een termijn van 7 kalenderdagen na de uiterste datum om jouw BTW aangifte nog te doen. Wanneer deze volledig en juist wordt gedaan, krijg je alleen een waarschuwing van de Belastingdienst. Mocht de btw-aangifte niet juist zijn, krijg je een boete van 3% van het te laat betaalde bedrag met een minimum van 50 euro ongeacht je de btw-aangifte wel of niet binnen het termijn van 7 dagen hebt gedaan.

Wanneer je de btw-aangifte helemaal niet hebt gedaan, krijg je een boete van 3% van het niet betaalde bedrag met een minimum van € 50 euro en maximum van € 5278,- euro.

Waar moet ik rekening mee houden als Freelancer?

 1. Hoe je jezelf laat zien
  Je moet er zelf voor zorgen dat je professioneel overkomt.
 2. Aangifte belastingdienst
  Als freelancer ben je zelf verantwoordelijk om je inkomstenbelasting en omzetbelasting (BTW) aangifte te doen. Elk kwartaal dien je je BTW aangifte in en daarnaast doe je 1x per jaar aangifte inkomstenbelasting.
 1. Geldzaken regelen
  Het bedrag dat je ontvangt per uur is inclusief eventuele reiskosten, verblijfkosten, materiaalkosten, overige onkosten en reistijd. Je bouwt bijvoorbeeld ook geen pensioen op.
  Vergeet dit dus niet.
 1. Verzekering
  Als freelancer ben je niet standaard verzekerd. Je kan zelf bepalen of je bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering afsluit.
 1. Vervanging
  Kan je een dienst toch niet draaien? Dan dien je zelf vervanging te regelen. Bel ook direct naar het hoofdkantoor om dit aan te geven.  ( 06-55253776 )

Recente Blogs

mrt 19

Lees meer
mei 09

Talentontwikkeling bij de Catering Academy (People4all Solutions)

Wij zijn trots om aan te kondigen dat wij sinds kort van start zijn gegaan met de Catering Academy. De Catering Academy is opgezet om te werken aan talentontwikkeling op verschillende vlakken binnen de cateringbranche. De cursussen en trainingen worden na een succesvolle deelname van de deelnemer afgerond met een landelijk erkend diploma of een professioneel certificaat.

Lees meer
dec 01

Forse BTW verlaging

Bij Zorgfactory betaalt u geen BTW

Lees meer